יום חבק את ילדיך" נשמע כמו יום פוזיטיבי במיוחד. אבל לא הרבה מכירים את הסיפור העצוב שמאחוריו. את יום "חבק את הילדים שלך" יצרה בשנת 2008 מישל, אמו של מרק בן השמונה, שנפטר בפתאומיות מסרטן המוח.
מישל יזמה את היום הזה מתוך הצער העמוק שלעולם לא תוכל לחבק יותר את בנה ובכדי להביא לכך שהורים לעולם לא יצטערו על כך שלא חיבקו את ילדם מספיק.
עולם המדע כבר מזמן הוכיח עד כמה בריא הוא מגע אוהב וחם או חיבוק רחב. כאשר אנחנו מחבקים או נוגעים במישהו, הגוף שלנו מייצר הורמון המפחית חרדה ומתח ומשמש ממש כמו ויטמין לנפש.
כדי לנהל שיחה רגילה עם אחרים, אנחנו זקוקים למילים, אבל חיבוק הוא דרך אוניברסלית לבטא אהבה ללא מילים. דווקא אלה שאינם מתקשרים במילים, כמו תינוקות או ילדים קטנים, זקוקים לחיבוק יותר מכל. חיבוק מאפשר להפגין כלפיהם חום ולחזק את התקשורת עמם, בדרך שהם מבינים ומעריכים מאוד. נסו להיזכר בשנים הראשונות של ילדכם, כשהוא נתקף בכי היסטרי, ואתם מנסים להאכיל, להחליף חיתול וכל דבר אחר בשביל שיפסיק לבכות, ורק כשאתם מרימים אותו על הידיים ומחבקים, הוא מפסיק? חיבוק אוהב עושה את כל ההבדל.
הינה שמונה סיבות למה כדאי וחשוב לחבק את ילדיכם המון:
1. חיבוק עוזר לילד להרגיש בטוח - ילדים זקוקים לחיבת ההורים על מנת להרגיש מוגן נפשית, ובשביל לדעת שהם אהובים במשפחה ללא תנאים. המגע האינטימי של חיבוק, בונה אמון ותחושה עמוקה של ביטחון בילדינו, שמשחרר אותם מהדאגות שגם אם טעו או שהם חושבים שאכזבו, אנחנו כהורים לא נפסיק לאהוב ולהגן עליהם. אותו הביטחון עוזר לילד להתנסות בעולם וגם לטעות בלי לפחד, וסולל את הדרך לתקשורת פתוחה וכנה.
2. חיבוק עוזר לילדינו לפתח ביטחון עצמי בריא - דרך החיבוק ילד בונה לעצמו דימוי עצמי של מישהו שנאהב ומוערך וחשוב להוריו ולדמויות המשמעותיות בחייו. לכן, ילדים שמחובקים יש להם סיכוי לגדול כילדים עם בסיס רגשי בטוח. האהבה בונה את הבסיס לביטחון העצמי שלהם מה שעוזר להם לראות את עצמם בצורה חיובית, לחקור ולהתנסות בחוויות המעצבות את אישיותם.
3. חיבוק מעביר את המסר שאנחנו מבינים את רגשותיהם - ילדים צעירים ובוגרים לפעמים מתקשים לבטא את רגשותיהם. כשהילדים משתפים אתכם ברגשות, בדאגות או בפחדים, במקום לגחך או להגיד להם "שזה שטויות", תציעו להם אוזן קשבת וללא מילים – חבקו אותם.
כך תעודדו אותם לאמפטיה וחמלה.
4. חיבוק עוזר לילדים להבין גבולות - כשילדינו מתקשים בקבלת גבולות, האינסטינקט הראשוני שלנו הוא להתרגז ולהעניש. חיבוק יכול להעניק אווירה מרגיעה בדרך לשיחה החינוכית עם הילד. חיבוק יכול להתפרש אצל הילד: "אני אוהב אותך תמיד אבל אנחנו צריכים לדבר על ההתנהגות שלך". כשהילד בטוח ומרגיש טוב הוא יותר קשוב וכנראה ילמד את הלקח מהר יותר לפעמים הבאות.
5. חיבוק גורם לילדינו להיות שמחים - חיבוק הוא הנוגדן לתחושות כמו בדידות וכעס. תחושות שילדינו יכולים להרגיש לא פעם, גם בצורה קיצונית. לפעמים אנחנו נמצאים במצב שהילד שלנו נכנס לכזה התקף זעם שאנחנו לא יודעים איך להתמודד. אחד הפתרונות הוא "חיבוק דב"- חיבוק חזק כשהגב של הילד צמוד לחזה שלכם. להוסיף משפט כמו: "אני לא אעזוב אותך עד שתירגע" יכול לעשות את העבודה.
6. חיבוק מחזק את המערכת החיסונית - נכון, הוכח מדעית כי חיבוק משחרר הורמון שמגדיל את הנוגדנים שנלחמים בנגיפים שונים שיש לנו בגוף, וכך מחזק את המערכת החיסונית.
7. חיבוק משחרר את השרירים - כאשר אנחנו מחבקים, אנחנו יכולים להרגיש את המתח הגופני בגופנו ובגוף האדם השני משתחרר. חיבוק אולי לא ישחרר אותנו מכאב נפשי, אבל בוודאות הוא יכול להקל עליו.
8. חיבוק מלמד את ילדינו לתת ולקבל - לפעמים ילדינו לא רוצים שנחבק אותם. אל תכריחו אותם לשתף פעולה, אבל אל תוותרו על החיבוק, תנסו שוב מאוחר יותר. לאט לאט אם נהפוך זאת להרגל, הם לא יידעו שובע מחיבוקים. הילדים לומדים לא רק על החום בקבלת החיבוק, אלא גם על הצורך להראות אהבה לאחרים.
אי אפשר להגזים בו, או לטעות בו. הרימו את הילד שלכם או עימדו על הברכיים בגובה שלו וחבקו את ילדיכם עוד היום: יוזמת יום חבק את ילדיך, מישל ניקולס, גילתה בדרך הקשה שהזמן שלנו ביחד קצוב. הראו לילדים שלכם שאתם אוהבים אותם היום ובכל יום.